Publicaties en campagnes

De afgelopen periode zijn verschillende publicaties en rapporten verschenen. Onder andere over de betekenis van traditionele en sociale media bij gebeurtenissen die maatschappelijke onrust veroorzaakten en over de vormen van rigiditeit en mogelijkheden van flexibiliteit in het werken met GRIP. Ook is de campagne ‘Veilig reageren op voorrangsvoertuigen’ van start gegaan in Oost-Nederland.

Kennispublicatie ‘Sociale media-analyses van vijf kritieke momenten’
Deze kennispublicatie is een online monitoring van vijf gebeurtenissen uit 2014 die maatschappelijke onrust veroorzaakten. Geanalyseerd wordt wat bij deze bijzondere gebeurtenissen de betekenis van traditionele en sociale media is geweest. Wat is er allemaal gecommuniceerd? Wat kun je eruit halen? Waar kun/moet je rekening mee houden? De volgende vijf gebeurtenissen staan centraal: de hevige explosie bij Shell Moerdijk, het noodweer tijdens het Limburgse Pinkpop, de huisvesting van pedoseksuelen Benno L. in Leiden en Sytze van der V. in Amersfoort en de huisvesting van moordenaar Volkert van der G. in Apeldoorn.

Kennispublicatie ‘Sociale media-analyses van vijf kritieke momenten’

Kennispublicatie ‘De operationele omgevingsanalyse’
Anno 2015 zijn de woordvoerders van hulpdiensten niet meer de enige personen die informatie verspreiden over incidenten. Sociale media stellen burgers in staat om zelf informatie over een incident online te delen met anderen. Wat kunnen hulpdiensten met al die beschikbare informatie? Met een (operationele) omgevingsanalyse kunnen veiligheidsregio’s en hulpdiensten informatie uit de buitenwereld naar binnen halen. Dat maakt het mogelijk om sneller en effectiever op incidenten te reageren. Deze kennispublicatie is een eerste stap om een verbreding en verdieping aan te brengen op de omgevingsanalyse. Hij is gericht op functionarissen binnen de hulpdiensten en veiligheidsregio’s, zoals informatiemanagers, (communicatie-)adviseurs, maar ook Officieren van Dienst en hoofden Taakorganisatie. Daarnaast is de kennispublicatie relevant voor iedere organisatie in het veiligheidsdomein met een rol binnen de crisisbeheersing.

Kennispublicatie ‘De operationele omgevingsanalyse’

Onderzoeksrapport ‘De flexibiliteit van GRIP’
In de praktijk wordt al regelmatig creatief met de gecoördineerde regionale incidentbestrijdingsprocedure (GRIP) omgegaan. De GRIP-procedure hoeft dan ook niet aangepast te worden; wel moet er soms wat minder rigide mee worden omgegaan. De flexibiliteit van GRIP kan worden vergroot door gebruik te maken van onder andere het knoppenmodel, een variërende samenstelling van crisisteams en slim gebruik te maken van liaisons. Dit zijn enkele van de belangrijkste conclusies en aanbevelingen van het onderzoek dat het lectoraat Crisisbeheersing van het IFV heeft uitgevoerd. Het onderzoek is verricht met steun van het Veiligheidsberaad en het Ministerie van Veiligheid en Justitie. Basis vormen de ervaringen met de GRIP-methodiek in de veiligheidsregio’s. Doel van het onderzoek was om de vormen van rigiditeit en mogelijkheden van flexibiliteit in (het werken met) GRIP te laten zien.

Rapport ‘De flexibiliteit van GRIP’

Campagne ‘Veilig reageren op voorrangsvoertuigen’ gestart
“Wat doe jij bij zwaailicht en sirene?” Die vraag staat centraal in de campagne over voorrangsvoertuigen die in maart van start is gegaan. De campagne geeft informatie over hoe weggebruikers veilig kunnen reageren als er een voertuig nadert met zwaailicht en sirene. De hoofdboodschap is om kalm te blijven en rustig te reageren. De campagne heeft een praktisch informerende insteek. Naast een app met kennistest en een informatiefolder zijn er filmpjes waarin adviezen worden gegeven voor een aantal veel voorkomende situaties. De app en filmpjes zijn bereikbaar via de campagnewebsite www.zwaailichtensirene.nl.

Meer informatie over de campagne

Volgend bericht

Vergrijzing en brandveiligheid

Vorig bericht

Evaluatie inzet SIS bij brand seniorenflat Nijmegen