Tiende herdenking omgekomen politiemensen

Opdat zij nooit vergeten worden! Op woensdag 10 juni herdachten koning Willem-Alexander, diverse ministers, korpschef Gerard Bouman, nabestaanden en vele politiemensen uit het hele land de politiemensen die tijdens of door de uitoefening van hun werk om het leven kwamen. De herdenking vond plaats in de Tuin van Bezinning in Warnsveld. 

De Tuin van Bezinning is een nationaal monument. Hier worden alle namen bijgeschreven van politiemensen die tijdens of door hun werk zijn omgekomen sinds 1 januari 1946. De tuin is ingericht bij landgoed Huis ’t Velde in Warnsveld, waarin een deel van de Politieacademie is gehuisvest. De tuin is bovenal bedoeld als een eerbetoon, maar ook als een plek van rust en bezinning. Langs het wandelpad door de tuin zijn plaatjes bevestigd waarin de namen van omgekomen politiemensen zijn gegraveerd. Inmiddels 162 in totaal. Dit jaar werd de naam van Gino Ruifrok opgenomen. Hij verongelukte in 2014 met zijn dienstmotor, vlakbij paleis Huis ten Bosch in Den Haag.

Toespraak korpschef
“Hier ligt het hart van de politiewereld”, vertelde korpschef Gerard Bouman de aanwezigen in zijn toespraak. “In een tuin die symbool staat voor leven en groei. Een tuin die ons tevens inspireert tot denken over de dood en de zin van ons bestaan. Naar onszelf durven kijken, ervaren wij inmiddels steeds meer als een onmisbaar element van de cultuur die ons nieuwe korps zich eigen wil maken. Het korps moedigt zijn mensen dan ook aan tot overdenken wie wij zijn en wat wij doen. Zelfreflectie is noodzakelijk om optimaal te doen wat ons te doen staat en draagt onmiskenbaar bij aan het vervullen van onze waarden: integer, betrouwbaar, moedig en verbindend. De nagedachtenis aan iedere collega die wij hier herdenken, nodigt ons nadrukkelijk uit tot bezinning. Op wat zij voor ons betekenden en hoe zwaar hen missen ons valt.’

Naast de korpschef spraken ook minister Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie en teamchef  Petra Verhoekx van de Eenheid Den Haag de aanwezigen toe.

Rond de tiende ceremonie verscheen het boek Omarmd door de politie

 

Volgend bericht

Korte lijnen ProRail en veiligheidsregio’s door convenant ProRail

Vorig bericht

Opkomsttijden brandweer in breder perspectief geplaatst