Jaarlijkse herdenking omgekomen brandweerpersoneel

“We staan stil bij de moed en daadkracht van uw echtgenoot, vader, zoon, collega of vriend die tijdens de uitoefening van zijn vak om het leven is gekomen. Tegelijkertijd tonen we respect en waardering voor het brandweervak en voor alle brandweermensen die dit vak beoefenen.” Het waren de openingswoorden van Geke Faber, voorzitter van de Stichting Nationaal Brandweermonument. Zaterdag 20 juni werd voor de vierde keer stilgestaan bij het overlijden van 91 brandweermannen tijdens hun werk, in aanwezigheid van nabestaanden en brandweercollega’s. Ook minister van Veiligheid en Justitie, Van der Steur, was aanwezig.

Risico’s van het brandweervak
Faber sprak over de risico’s van het brandweervak. Vorig jaar werd weer pijnlijk duidelijk hoe gevaarlijk het beroep kan zijn. Toen kwam brandweerduiker John Impink van de duikploeg korps Heerhugowaard om het leven. Faber benoemde in haar verhaal de bijplaatsing van het naamplaatje van John Impink op het monument in Arnhem. Dat vond eerder in juni in klein comité plaats. “Maar we delen ook de herinneringen aan de omgekomen mannen waarbij geen directe nabestaanden bekend zijn.”

Herdenking: waardige en indrukwekkende traditie
Minister Ard van der Steur sprak over een waardige en indrukwekkende traditie: “Deze traditie past bij de brandweer. Binnen de eigen gelederen vangt men elkaar op en steunt men elkaar. Net als in een familie.” De vrouw van John Impink, Mariëth Kunis, hield een indrukwekkende toespraak over de dagen voor het ongeluk en over de dag dat haar man om het leven kwam. Voorzitter Stephan Wevers van Brandweer Nederland stond stil bij de vuurwerkramp in Enschede, precies 15 jaar geleden: “Een grote klap, letterlijk en figuurlijk. Wij verloren vier collega’s van ons korps.”

Brandweerkazernes Nederland herdenken mee
Bij het monument is een installatie ontworpen waarmee een ereteken van water kan worden gemaakt. Minister Van der Steur en Geke Faber zetten het herdenkingsritueel met het ereteken van water samen in werking. De leden van de Raad van Brandweercommandanten vormden daarbij een erehaag. Ook op de brandweerkazernes in het land werden de collega’s herdacht. De vlaggen hingen half stok en om 14.00 uur werden ook daar de eretekens in werking gesteld.

Foto’s: Jeffrey Koper 

Volgend bericht

Programma Informatievoorziening Veiligheidsregio’s

Vorig bericht

Pilot multi-intake belangrijke stap richting meldkamer van de toekomst