Oefening SIS: zoekende verwanten snel geholpen

Zaterdag 21 april 2018 oefenden het Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis en het Radboudumc samen met de Veiligheidsregio Gelderland-Zuid hun Ziekenhuis Rampen Opvang Plan (ZiROP). Als onderdeel van deze oefening werd ook met SIS – slachtofferinformatiesystematiek – geoefend. De oefening met SIS verliep goed, inclusief de eerste ‘praktijktest’ van het nieuwe SIS-informatiesysteem en het beveiligd aanleveren van gegevens.

Zoekende verwanten snel geholpen door SIS
Het scenario van de oefening was een explosie in de bakkerij van een supermarkt in Nijmegen. Vanuit de landelijke voorziening SIS oefenden de medewerkers in de frontoffice en de liaisons geneeskundige zorg in de backoffice mee. De oefening verliep goed. De frontoffice medewerkers bij de ANWB Alarmcentrale konden de zoekvragen van verwanten snel en eenvoudig registreren in het nieuwe systeem, waardoor de gemiddelde gesprekstijd korter was dan voorheen. Ook het beveiligd aanleveren van ziekenhuisgegevens door de veiligheidsregio aan de backoffice verliep zonder problemen. De liaisons geneeskundige zorg konden slachtoffergegevens relatief snel invoeren in het informatiesysteem, ook wanneer gegevens in een ander format werden aangeleverd. Het Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis oefende real time: slachtoffers meldden zich bij de SEH – de spoedeisende hulp – en werden daar opgevangen, verzorgd en geregistreerd. Leerpunt hierbij was dat het in de praktijk langer duurt dan in een voorbereide oefensituatie voordat het ziekenhuis slachtoffergegevens kan aanleveren bij de sectie geneeskundige zorg in de regio. De komende weken wordt de oefening geëvalueerd met de ziekenhuizen, de veiligheidsregio en de landelijke voorziening SIS. Het verslag met de leerpunten voor SIS is binnenkort vinden in het dossier SIS, via www.ifv.nl/SIS.

Nieuw informatiesysteem SIS

Voor de landelijke voorziening SIS was dit de eerste oefening met het nieuwe informatiesysteem. Het systeem waar SIS mee werkt is vernieuwd en sinds februari 2018 in gebruik. Het is gebruiksvriendelijker, betrouwbaarder en stabieler. Technisch beheer en hosting zijn nu 24/7 gegarandeerd. De frontoffice en backoffice hebben een training voor het systeem gehad en werken er al mee. Het onderdeel voor de politie wordt momenteel nog verbeterd. Tot die tijd matcht de politie nog handmatig de slachtoffers met verwanten bij een inzet of oefening. Gebruikers die al met het nieuwe systeem werken, zijn erg enthousiast over het nieuwe systeem.

Annemarie Breur, programmamanager SIS, Instituut Fysieke Veiligheid:
— Regionale oefening met meerdere gewonden in ziekenhuizen? Laat SIS mee oefenen!

“Gelukkig – want dat betekent dat er niet veel incidenten zijn – is SIS nog weinig ingezet in de praktijk. De keren dat SIS is ingezet – bij het ongeval met de monstertruck in Haaksbergen, bij de grote brand in een seniorenflat in Nijmegen en bij het kraanongeval in Alphen aan den Rijn – bleek SIS van toegevoegde waarde.

Ongeruste burgers werden gemiddeld binnen 30 seconden te woord gestaan, betrokken slachtoffers geregistreerd en slachtofferinformatie van ziekenhuizen gedeeld met de backoffice en het belangrijkste: bij een match werden verwanten zo spoedig mogelijk geïnformeerd. De inzetten hebben ook geleid tot een verbetering van het werkproces en een nieuw informatiesysteem. Ondanks dat SIS niet vaak wordt ingezet, is het belangrijk dat iedereen met een SIS-functie voorbereid en geoefend is. Onder andere de regionale crisisfunctionarissen.

Daarom organiseer ik vanuit het programma regelmatig oefeningen met veiligheidsregio’s en de landelijke voorziening SIS, dat zijn de functionarissen in de back- en frontoffice. Goed om te weten: veiligheidsregio’s die zelf al oefeningen hebben gepland, kunnen daar ook gemakkelijk het oefenen met SIS aan toevoegen. Bijvoorbeeld bij een oefening met een drukbezocht evenement, een brand met instortingsgevaar, een botsing met een passagierstrein of een incident op een vliegveld. Bij dit soort type incidenten kan een regio veel ongeruste verwanten verwachten die op zoek zijn naar hun familie of vrienden. Iedereen die interesse heeft in een oefening, of meer informatie wil over SIS, roep ik op vooral contact op te nemen. Informatie over alle oefenmogelijkheden staat op www.ifv.nl/SIS.”

Volgend bericht

Er zijn niet meer artikelen

Vorig bericht

Veiligheidsregio’s en de omgevingswet