Mythburners

In het nieuwe project Mythburners neemt de Brandweeracademie van het Instituut Fysieke Veiligheid (IFV) de proef op de som en onderzoekt zij samen met collega’s uit het veld de mythes van het brandweervak. Het resultaat: geen dikke onderzoeksrapporten, maar korte filmpjes. De eerste aflevering over de mythe van het zinkende bluspak is in première gegaan tijdens de Incidentonderzoeksdag op 17 maart 2016.

Met Mythburners wil de Brandweeracademie op een onderzoekstechnisch verantwoorde manier feiten onderzoeken, duiden en verspreiden. Door wetenschap en praktijk met elkaar te verbinden wil de Brandweeracademie de collega’s in het brandweerveld verder helpen. Mythburners is van en voor de brandweer. Brandweercollega’s leveren de mythes aan; regio’s adopteren de mythe. Daarnaast geeft Mythburners een podium aan collega’s in het land die iets innovatiefs hebben bedacht om het brandweervak veiliger, gemakkelijker of beter te maken.

Wat heeft de brandweer aan het onderzoeksresultaat?
Alle collega’s uit het veld kunnen op een laagdrempelige manier kennisnemen van de resultaten. De afleveringen zijn te bekijken op www.mythburners.nl. Vanuit de ELO (elektronische leeromgeving) kan bijvoorbeeld gelinkt worden naar deze website. Instructeurs en oefenleiders kunnen de afleveringen in hun lessen en oefeningen gebruiken. In de toekomst wordt de website aangevuld met tips voor het gebruik van de filmpjes en met (inhoudelijke) achtergrondinformatie.

Heeft u een mythe of een innovatie?
Stuur dan een mail naar info@mythburners.nl. De Brandweeracademie beoordeelt de mythe op relevantie voor de dagelijkse praktijk en vakbekwaamheid van de brandweer en toetst of de mythe op een wetenschappelijk verantwoorde manier kan worden onderzocht.

Bekijk meer informatie, foto’s en filmpjes op www.mythburners.nl.

Première Mythburners: Met een bluspak aan zak je als een baksteen
De eerste mythe “Met een bluspak aan zink je als een baksteen” is geadopteerd door Veiligheidsregio Utrecht (VRU). Brandweermensen van de VRU hebben meegewerkt aan het testen van de mythe in een zwembad. Zo wordt getest wat er gebeurt als je met bluspak al dan niet in combinatie met redvest en ademlucht te water komt, en wat er gebeurt als je waadpak volloopt met water. Bekijk het filmpje.
Volgend bericht

Publicaties en onderzoeken

Vorig bericht

Werk in uitvoering: Strategische Agenda