Complimenten voor voortvarendheid op arbeidsveiligheidsdossier

Woensdag 23 maart organiseerden het Kenniscentrum Arbeidsveiligheid van het IFV en de Vakgroep Arbeidsveiligheid van Brandweer Nederland het eerste Congres Arbeidsveiligheid. Dagvoorzitter Gerard van Klaveren, brandweercommandant Zuid-Limburg, sloot de dag af met de opmerking: “U bent allen ambassadeur van arbeidsveiligheid.”

Marian Schaapman, directeur Beroepsziekten van de FNV, toonde delen van de uitzending van het KRO-NCRV-programma De Monitor. “Ik ben onder de indruk van de wijze waarop arbeidshygiëne en beroepsziekten voortvarend en in alle openheid door de brandweer is opgepakt. Complimenten daarvoor.” Ook Bert de Haas van de FNV Overheid was aanwezig. “De bewustwording ten opzichte van arbeidsveiligheid is enorm toegenomen bij de brandweer, maar ik blijf wel nieuwsgierig hoe dit in de praktijk verder vorm krijgt.” De Haas sloot af met de opmerking dat hij zeer positief is over het proces tot nu toe.

Van klein naar groot
Portefeuillehouder Arbeidsveiligheid van Brandweer Nederland, IJle Stelstra, kwam terug op zijn eerdere motto “Laten we samen gezond ouder worden.” Hij benadrukte dat de brandweer in dit traject sinds 2014 al veel heeft gedaan, maar niet alleen kan opereren. “We zijn succesvol als we samen optrekken met medewerkers, ondernemingsraden, vakbonden en de Inspectie. Tegelijkertijd kijken zij ook mee of we waarmaken wat we beloven. We kunnen niet alles tegelijk. We zijn klein gestart, maar pakken nu groot uit door met 21 landen een Europees programma uit te zetten. Nederland heeft hierin een voortrekkersrol.”

Arbeidshygiëne op Europese agenda
Stephan Wevers, voorzitter Brandweer Nederland, beaamde de woorden van Stelstra. “Arbeidshygiëne is een van de zes major topics waarmee we aan de slag gaan.” Wevers blikte terug op de avonden in 2014 waarbij de brandweermannen Bryan Clear en Stephane Conings en de Ierse brandweerexpert Alec Fieldman hun verhaal vertelden aan de Raad van Brandweercommandanten. “Wij zijn nu twee jaar verder en het leeft, we zijn er in binnen- en buitenland mee bezig en dat is goed. In het hele traject zijn wij transparant en eerlijk, dat kwam ook goed naar voren in het programma De Monitor. Maar het vergt ook een proces van lange adem. Het is een megaklus dat nog lang gaat duren. We praten hier namelijk over bewustwording, gedragsverandering en cultuur en over organisatieverandering en onderzoeken. Zoiets gaat door een trail and error cultuur en learning by doing. Omdat het over de gezondheid van brandweermensen gaat, pakken we het hele traject serieus op. Net zoals in Zweden het geval is, wordt er straks met passie en trots verteld over schoon werken.”

Allemaal ambassadeurs
Dagvoorzitter Gerard van Klaveren, brandweercommandant Zuid-Limburg, blikte terug op het congres in Dallas, waar het ooit begon. “Samen met Elie van Strien hoorden we de eerste verhalen over de relatie tussen de brandweer en beroepsziekten. Hoe nemen we deze informatie in hemelsnaam mee terug naar Nederland, zeiden we toen. Hoe gaan we hier mee om? We moeten een mammoettanker zien te draaien. Dit proces kan niet alleen top-down gestuurd worden. En dat is ook niet gebeurd. Je ziet dat het snel kan gaan als we het samen doen. Nu wordt het massaal besproken door veel landen die zijn aangesloten bij het internationale samenwerkingsverband van de brandweer FEU. En dan gaat het niet alleen over schoon werken, maar over arbeidsveiligheid in de breedte.” Van Klaveren sloot het congres af met de opmerking: “U bent allen ambassadeur van arbeidsveiligheid.”

Tijdens het congres werd een nieuwe film van Brandweer Nederland over schoon werken bij de brandweer getoond. Het filmpje dient de dialoog op gang te brengen hoe binnen de veiligheidsregio’s, bij oefencentra en de bij brandweerposten schoner kan worden gewerkt. Bekijk de film hier.
Volgend bericht

GGB operationeel: geen finale maar een première!

Vorig bericht

Korpschef Erik Akerboom geïnstalleerd